luni, 21 decembrie 2009

Prajitura din branza de vaci cu afine

Iata o prajitura putin diferita fata de cele pe care le cunoastem : se introduce la cuptor o compozitie din branza proaspata grunjoasa si branza de vaci grasa, amestecate cu afine, pe un blat din firimituri, preparat rapid.

Pentru o forma de tort cu fund detasabil(22 cm in diametru) este nevoie de :
60 grame unt
120 gr biscuiti cu unt sau pesmeti
2 linguri fulgi de ovaz grunjosi
3 oua
200 grame branza proaspata grunjoasa
250 grame branza de vaci grasa
4 lingurite amidon alimentar
coaja rasa de la o lamaie
1 praf de sare
120 grame zahar pudra
150 grame afine
Pentru garnitura : 50 grame afine, frunze de menta, 1 lingura zahar pudra.
Timp de preparare 25 minute plus 30 minute timp de racire iar la cuptor 1 1/2 ore.

Se incinge cuptorul la 180 grade C. Se tapeteaza fundul formei cu hartie de copt. Se topeste untul la foc foarte mic.

Se maruntestec biscuitii cu mixerul. Sau se pot introduce intr-o punga si se zdrobesc trecand cu sucitorul peste ei.

Se amesteca firimiturile de biscuiti cu fulgii de ovaz si cu untul topit, se presara pe fundul formei si se taseaza usor cu mainile. Se pune forma deoparte.

Se despart 2 oua. Se marunteste bine branza proaspata cu mixerul. Se pune intr-un castron impreuna cu branza de vaci, cu oul intreg, galbenusurile, amidonul si coaja de lamaie. Se amesteca totul bine.

Se bat albusurile cu sare pana se obtine o spuma tare. Se cerne treptat zaharul pudra peste spuma si se bat albusurile pana cand spuma luceste si face moturi. Jumatate din suma se adauga la compozitia de branza, apoi se incorporeaza si afinele si restul de spuma.

Se toarna compozitia in forma pregatita si se coace 30 de minute la cuptorul incins. Se acopera prajitura cu hartie de copt sau cu folie de aluminiu, se reduce focul la 160 grade C si se mai coace prajitura 1 ora pana cand s-a umflat la mijloc, ceea ce inseamna ca s-a facut. Se lasa sa se raceasca 30 de minute in cuptor, lasand usa cuptorului crapata de-o palma.

Apoi se lasa sa se racoreasca prajitura pe un gratar pentru prajituri si, pana la servire, se pastreaza la frigider. Inainte de servire, se desprinde cu grija din forma si se indeparteaza hartia de pe fund.

Se aranjeaa prajitura pe un platou. Se onoreaza cu boabe de afine si se presara cu zahar pudra.

******
Prajitura cu branza de vaci si fructe rosii

Se prepara prajitura conform retetei, insa fara afine. Pentru compozitia de fructe se dau in fiert 60 grame zahar cu 120 ml apa, pana cand s-a topit zaharul. Se adauga circa 170 grame cirese fara samburi si se inabusa 3 minute pana s-au inmuiat. Se scot ciresele cu o spumiera. Se toarna 1 lingura de amidon alimentar la 1 lingura de lichior de cirese sau portocale, se adauga la sirop si se fierbe totul 2 minute, pana cand se obtine un lichid gros si limpede. Se lasa sa se raceasca 5 minute, apoi se adauga ciresele, 120 gr. zmeura si 120 gr capsuni taiate felii subtiri. Se lasa sa se raceasca si se imparte compozitia peste prajitura

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu