marți, 22 decembrie 2009

Cozonac de Craciun - in alt fel

Pentru ca pregatirile de Cracun sa se desfasoare fara multa osteneala, cozonacul acesta poate fi preparat cu 2-3 saptamani inainte. Cand este gata, se unge cu unt si se presara cu un strat subtire de zahar, apoi se infasoara in folie de aluminiu. Inainte de a fi servit, se pudreaza cu zahar din belsug.

Pentru 1 cozonac - 250-375 grame stafide mari(deschise la culoare), 125 grame stafide de Corint(mai mici si inchise la culoare), 2 linguri rom, 2 cuburi drojdie, 2 lingurite zahar, 250 ml lapte caldut, 750 gr faina in plus pentru prelucrat, 125 grame zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 varf de cutit sare, 2 lingurite coaja de lamaie rasa fin, 6 picaturi aroma de ulei de migdale amare, cate 1 varf de cutit praf de cardamon si de nucsoara, 250 grame unt topit, 100 grame coaja de lamaie confiata, tocata marunt, 100 grame migdale descojite, macinate, 75 grame unt pentru uns, zahar pudra.

Timp de preparare 40 minute, plus 1 1/2 ore timp de repaus iar la copt se lasa 45-50 de minute.

Stafidele mari si cele de Corint se tin in rom 20 de minute, apoi se scurg printr-o sita. Se rupe drojdia bucati si se pune intr-un castron mic, se adauga 2 lingurite de zahar si 3 linguri de lapte, se amesteca si se lasa 15 minute la temperatura camerei.

Se pun doua treimi din faina intr-un castron. Se face o adancitura la mijloc, in care se adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, aroma de migdale, condimentele si untul.

Se toarna deasupra laptele cu drojdia. Se amesteca, incepand din centru, restul de lapte si celelalte ingrediente. Apoi se adauga si restul de faina si se framanta aluatul pana devine omogen si se desprinde de pe marginea castronului. Se incorporeaza in aluat cele doua tipuri de stafide, coaja de lamaie si migdalele, prin famantare.

Se lasa aluatul acoperit la cald timp de 1 ora, ca sa creasca. Se presara un strat subtire de faina pe suprafata de lucru si se mai framanta si se bate aluatul aproximativ 10 minute, cu putere, pana devine elastic si nu mai este lipicios. Pentru a forma cozonacul, se intinde aluatul ca o foaie rotunda, cu diametrul de 35 cm. Se pliaza una din parti pana peste mijloc, obtinand forma tipica a acestui fel de cozonac.

Se tapeaza tava cu hartie pentru copt. Se pune cozonacul in ea, se acopera si se tine la cald pana ce cozonacul creste in inaltime si latime cam cu jumatate din dimensiunile initiale. Se incinge cuptorul la 250 grade C.

Se introduce cozonacul in cuptorul incins. Se reduce temperatura cuptorului la 160 grade C si se coace cozonacul 45-55 de minute.

Pentru a-l unge, se topeste untul intr-o craticioara. Se scoate cozonacul din cuptor. Se unge din belsug cu unt si se pudreaza cu zahar.

******
Cozonac umplut
Se spala cate 150 grame de stafide de Corint si stafide mari si se scurg. Apoi se amesteca cu 150 grame migdale tocate, 150 grame fistic tocat, 100 grame coaja de lamaie confiata, 100 grame coaja de portocala confiata, 4 linguri rom si o lingurita vanilie macinata. Se lasa sa stea peste noapte. Se amesteca 1 kg de faina cu 3 pliculete de drojdie uscata, 125 grame zahar, 1 praf de sare. Se adauga pe rand 4 oua, 400 grame unt topit si racit si aproximativ 125 ml lapte caldut. Se framanta totul foarte bine si se lasa la dospit cel putin 2 ore. Se scurge amestecul de stafide, migdale si coaja confiata si se incorporeaza in aluat, continuand sa se framante. Se mai lasa la dospit inca 2 ore. Pentru umplutura se spala 1 lamaie verde, se sterge bine, se rade coaja si se stoarce zeama. Se face un aluat din 200 grame compozitie de martipan, 200 grame zahar pudra, 100 grame migdale sau fistic tocat, coaja si zeama de lamaie verde. Se fac 2 suluri. Se imparte aluatul dospit in doua si se intinde. Din fiecare foaie se face cate un cozonac, in care se introduce sulul de martipan. Cozonacii se pun pe o tava unsa cu grasime si se mai lasa aproximativ 20 de minute sa creasca. Se coc circa 50 de minute in cuptorul incins la 180 grade C. Se ung apoi cozonacii fierbinti cu unt topit si se pudreaza cu zahar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu