duminică, 20 decembrie 2009

Tarta de coacaze cu martipan

Aceasta tarta se prepara din toate cele trei soiuri de coacaze: rosii, negre si albe. E adevarat ca fiecare soi are alt gust, dar se completeaza reciproc de minune.

Pentru o forma de tarta (30 cm diametru)
Pentru aluat : 225 gr faina, in plus pentru prelucrat: 150 gr unt, 50 gr zahar, grasime pentru tava.
Pentru umplutura : circa 700 gr coacaze amestecate, 300 gr compozitie de martipan, 3 oua, 225 gr unt, 8 foi de gelatina alba, 2 portocale zemoase, 4 linguri zahar pudra. Timp de preparare 40 minute, la foc 15 minute plus 30 minute plus 1 ora timp de racire.
Se pun intr-un castron faina, untul si zaharul. Se framanata cu spiralele mixerului sau cu ajutorul unui robot de bucatarie.
Se dau mainile cu faina si se framanta aluatul pana cand s-a omogenizat si luceste putin. Se modeleaza sub forma de bila, se inveleste bine in folie de plastic si se tine circa 40 de minute la frigider.
Se incinge cuptorul la circa 200 grade C(180grade C cu ventilator sau treapta 3-4). Se unge forma de tarta. Se scoate aluatul de la frigider si se mai framanta o data. Se presara suprafata de lucru cu un strat subtire de faina si se intinde aluatul sub forma de cerc, cu 2 cm mai mare ca forma.
Se aseaza aluatul in forma, lasand o margine de 2 cm inaltime. Se inteapa aluatul pe fund cu o furculita, de cateva ori. Se coace 15 minute la cuptor, pe penultima sina.
Pentru umplutura: se spala coacazele si se desprind de pe ciorchine cu o furculita. Se amesteca compozitia cu martipan cu ouale si untul, cu ajutorul mixerului, pana se obtine o crema. Se intinde crema de martipan pe fundul blatului.
Se reduce temperatura cuptorului la 170 gradeC(150 grade C cu ventilator sau treapta 2). Se coace tarta circa 30 de minute, pana cand a devenit aurie. Se lasa sa se raceasca.
Intre timp, se inmoaie gelatina in apa rece. Se stoarce si se dizolva in putina apa calda. Se storc portocalele si se masoara 150 ml zeama.
Se amesteca intr-un castron gelatina dizolvata cu sucul de portocale si cu zaharul pudra. Se adauga coacazele. Se tine compozitia circa 30 de minute la frigider, pana cand incepe sa se intareasca.
Se imparte compozitia de fructe in gelatina peste blatul de tarta racit. Se mai tine la rece, pana cand umplutura s-a intarit de tot.

*****
Bine de stiut :
A se servi cu cafea la gheata: se prepara o cafea tare, se toarna peste cuburi de gheata si se lasa la racit. Se toarna cafeaua in pahare inalte. In fiecare pahar se adauga cate o cupa de inghetata de vanilie si se decoreaza cu frisca semi-batuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu