Ghimbirul glasat, taiat fin, coaja de lamaie si mirodeniile ii confera acestei prajituri o aroma delicioasa. Cu glazura ei cremoasa si moale, prajitura va disparea cu siguranta foarte repede din farfurii(indiferent de eveniment sau ocazie).
Pentru 8 portii
Timp de preparare 25 minute
Timp de coacere 45 minute
Ingrediente necesare:
6 galbenusuri
200 grame zahar tos
250 grame morcovi rasi
125 grame migdale macinate
125 grame alune macinate
50 grame rest de prajitura
50 grame faina
o lingurita de praf de copt
un varf de cutit de scortisoara macinata
un varf de cutit de ghimbir macinat
un varf de cutit de cuisoare macinate
coaja rasa fin de la o lamaie
6 albusuri mari
4 bucati (pana la 40 grame) de ghimbir glasat, taiate fin
Glazura de crema de branza
74 grame unt fara sare, la temperatura camerei
75 grame crema de branza
175 grame zahar pudra
o jumatate de lingurita esenta de vanilie
1. Incalziti cuptorul in prealabil la o temperatura de 190 grade C. Tapetati cu hartie o forma de prajitura cu diametrul de cca 20 cm. Ungeti hartia si presarati-o cu faina.
Metoda de batere cu telul :
Singurul agent de crestere al prajiturilor preparate astfel este aerul din compozitia obtinuta prin batere.
Puneti ouale si zaharul intr-un vas termorezistent.
Asezati vasul deasupra unei cratite cu apa fierbinte si amestecati compozitia cu telul sau cu mixerul, pana cand se ingroasa destul de mult pentru a lasa o dara atunci cand ridicati telul.
Scoateti vasul din cratita cu apa fierbinte si continuati sa amestecati pana la racire.
Adaugati ingredientele sub forma de pulbere si amestecati pana la omogenizare. Nu amestecati in exces, deoarece se va pierde aerul din compozitie.
2. Dati in clocot o cratita cu apa si dati-o deoparte de pe aragaz. Urmand metoda de batere cu telul, amestecati galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar, intr-un vas termorezistent. Puneti vasul deasupra cratitei cu apa clocotita, asigurandu-va ca vasul nu atinge apa.
Bateti cu telul pana cand compozitia devine groasa si deschisa la culoare. Luati vasul de deasupra cratitei si adaugati morcovii.
3. Amestecati migdalele, alunele, restul de prajitura, faina, prajul de copt, scortisoara macinata, ghimbirul, cuisoarele si un varf de sare. Adaugati coaja de lamaie.
4. Intr-un vas separat, amestecati cu telul albusurile pana formeaza niste umflaturi moi. Adaugati restul de zahar tos si amestecati pana se formeaza niste umflaturi tari si lucioase.
5. Cu ajutorul unei linguri mari din metal sau al unei spatule de plastic, introduceti o treime din bezea in amestecul de morcov, apoi adaugati o tremie din ingredientele sub forma de pulbere. Repetati, alternand, pana cand amestecul devine aproape omogen. Adaugati ghimbirul glasat si bateti pana la omogenizarea completa. Baterea trebuie sa se faca usor, pentru a retine cu cat mai mult aer in compozitia de prajitura. Turnati compozitia in forma si coaceti-o 35-45 minute, pana cand introducand un betisor in interior constatati ca iese curat. Lasati forma la racit zece minute inainte de scoaterea prajiturii si de mutarea ei pe un gratar la racit.
6. Pentru a prepara glazura din crema de branza, amestecati toate ingredientele pana devin cremoase. Cand prajitura s-a racit, distribuiti uniform aceasta glazura pe suprafata ei.
miercuri, 17 februarie 2010
Reteta culinara - prajitura cu ghimbir si morcovi
Etichete:
andana,
brutarie,
culinara,
delicioasa,
fursecuri,
ghimbir,
morcovi,
panificatie,
pitici,
prajitura,
recomandat,
reteta
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu