sâmbătă, 20 februarie 2010

Sfaturi practice - Blat Pandispan

Ingrediente

Oua: daca bateti ouale de mana, trebuie sa despartiti galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile si se adauga la sfarsit in compozitie, amestecand cu telul.

Faina : se cerne mereu direct peste compozitie. Daca folositi faina integrala, pandispanul nu va mai fi la fel de afanat. La fiecare 30 grame de faina integrala, se adauga cate 1 lingura de apa.

Praf de copt: daca nu este mentionat in reteta si daca preparati aluatul conform reteteti de baza, foarte repede, fara a amesteca prea mult, si-l introduceti imediat la cuptor, nu este nevoie de praf de copt.

Pregatirea formelor
Se umezeste si se tapeteaza cu hartia de copt numai fundul formei.

Marginile nu se tapeteaza cu hartie si nici nu se ung cu grasime, altfel scate aluatul.

Un blat inalt de tort poate fi usor impartit: se cresteaza de jur-imprejur, la o adancime de 1 cm, apoi se insereaza in crestratura o ata rezistenta, care se strange incet.

Coacerea
Aluatul se introduce intotdeauna in cuptorul incins in prealabil, pentru ca timpul de coacere sa fie cat mai scurt, iar acesta sa nu se usuce. Compozitia trebuie introdusa imediat la cuptor, ca sa nu iasa aerul pe care-l contine.

Este de preferat sa coaceti pandispanul fara ventilator, deoarece curentul de aer risca sa usuce compozitia. Nu introduceti in niciun caz doua tavi deodata, deoarece timpul de coacere se prelungeste si prajitura iese mai uscata.

Proba
In cazul blaturilor inalte, se introduce un betisor de lemn in mijlocul blatului si se extrage imediat: daca blatul este copt, pe betisor nu trebuie sa ramana niciun rest de aluat. Pandispanul bine copt are o structura pufoasa si uniform poroasa, e auriu si deloc uscat. Daca treceti cu degetul peste suprafata lui, pare usor crocant; nu trebuie sa ramana adancituri pe suprafata lui.

Racirea
Pandispanul pentru prajituri se lasa sa se raceasca in tava

Pentru checuri, se rastoarna forma pe o suprafata tapetata cu hartie de copt. Nu se indeparteaza nici forma, nici hartia; in acest fel, blatul va ramane elastic si umed. Dupa ce checul s-a racit complet, se indeparteaza hartia si se taie eventual marginile intarite. Daca este specificat in reteta, se umple checul. Pentru a-l ridica inapoi in picioare, se trage de hartia pe care a fost rasturnat.

Pentru torturi, se rastoarna blatul pe o hartie de copt; fundul formei nu se indeparteaza, ci se preseaza cu o cana plina, de exemplu, pentru ca tortul sa ramana neted.

Pentru ca sa nu se reverse umplutura de tort, se asaza inelul formei detasabile in jurul blatului, pe fundul formei.

Valorificarea resturilor
Aluatul: cu resturile se umplu forme de hartie cu forme din tabla pentru briose.

Resturile de pandispan se folosesc la sufleurile de fructe sau, faramitate si amestecate cu unt, pentru prajituri si blaturi formate din firimituri.

Pastrarea si congelarea
Aluatul: nu poate fi nici pastrat, nici congelat, deoarece scade repede.

Blaturi neumplute: se pastreaza in cutii de tabla bine inchise sau sub formele rasturnate peste ele timp de 3-4 zile, intr-un loc racoros. Daca sunt corect impachetate, se pot pastra la frigider pana la 6 luni.

Blaturi umplute: torturile sau checurile cu dulceata, umpluturile de fructe, crema de budinca, unt sau frisca se inmoaie si se strica repede; trebuie consumate in timp cat mai scurt. Resturile se pastreaza la frigider, acoperite.

Blaturile care contin creme, migdale, nuca sau frisca nu se pastreaza mai mult de 4 luni la congelator.

Checurile si torturile intregi se congeleaza mai intai fara ambalaj, pe o suprafata tare, abia aoi se impacheteaza. Cand este inca inghetat, se poate taia blatul foarte bine cu un cutit electric.

Bucatile de checuri sau tort se congeleaza fara ambalaj pe o tava, apoi se impacheteaza in pungi pentru congelat care se inchid bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu