marți, 23 martie 2010

Cozonac cu mac si pere - Cozonac special pentru Pasti


Cozonacul se poate congela cel mai bine daca este taiat felii. Si isi va pastra prospetimea daca veti introduce feliile dezghetate la cuptor, la 150 grade C, timp de 3-5 minute. Se serveste cu frisca.

Pentru 1 cozonac (12, 16 felii)
Pentru aluat avem nevoie de 100 grame unt, 375 grame faina, in plus pentru prelucrat, 4 linguri zahar, 1 praf de sare, 1 ou, 150 ml lapte, 42 grame drojdie (1 cubulet).

Pentru umplutura sunt necesare 150 grame seminte de mac, 120 ml lapte, 3 linguri zahar, 2 lingurite zeama de lamaie, 1/2 lingurita coaja de lamaie rasa, 1/4 lingurita praf de scortisoara, 50 grame migdale tocate, 1 albus, 3 pere tari, acrisoare, 100 grame dulceata de caise, zahar pudra pentru presarat, optional.

Timp de preparare 45 minute iar la cuptor se tine 35 minute.

Se topeste untul si se lasa sa se raceasca. Se cerne faina intr-un castron, deasupra se presara sarea si zaharul. Se bate oul si se toarna, impreuna cu untul, pe marginea fainei. Se incalzeste laptele putin si se dizolva drojdia in el. Se adauga la celelalte ingrediente si se framanta repede cu bratele spiralate ale mixerului pana se obtine un aluat lipicios.

Se lasa sa dospeasca 30 de minute acoperit, la caldura. Se macina marunt macul pentru umplutura. Se toarna impreuna cu laptele intr-un vas si se da in fiert. Se fierbe 15 minute la foc mic, amestecand incontinuu. Se ia vasul de pe foc. Se lasa sa se raceasca si se adauga zaharul, zeama si coaja de lamaie, scortisoara, migdalele tocate si albusul.

Se prepara faina pe suprafata de lucru si se framanta aluatul cu mainile circa 5 minute cu putere, pana cand devine elastic si nu se mai lipeste. Apoi se intinde sub forma de dreptunghi de 30x45 cm, pe care se aplica uniform compozitia cu mac.

Se curata perele, se taie in opt felii si se indeparteaza semintele si cotoarele. Se aseaza feliile de pere in mijlocul blatului de aluat, una langa alta. Se ruleaza blatul din ambele margini paralele cu feliile perele, spre interior, astfel incat sa incadreze fructele.

Se incinge cuptorul la 200 grade C; se tapeteaza o tava cu hartie cerata. Se aseaza cozonacul in tava si se lasa 10 minute sa creasca, acoperit.
Apoi se introduce in cuptorul incins si se coace circa 45 de minute.

Se incalzeste dulceata de caise si se trece printr-o sita. Se scoate cozonacul din cuptor, se unge imediat cu dulceata si se presara cu zahar pudra daca se doreste.

Bine de stiut
ca daca nu aveti o masina pentru macinat macul, puteti folosi robotul de bucatarie, dar dureaza mai mult. Puteti gasi si mac macinat in comert.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu