Gris cu lapte
Un litru de lapte, un pahar de greis, putina sare, zahar, coaja de lamaie(mare atentie la lamaile tratate cu diverse chimicale), zahar vanilat.
Se pune la fiert laptele cu mirodeniile si cu putina sare si se cerne grisul printr-o sita fina. Cand laptele a inceput sa fiarba, se face focul mic, se adauga grisul, in ploaie, si se amesteca bine cu telul sau cu o lingura de lemn. Cand grisul incepe sa se ingroase, se adauga zaharul, se amesteca si se continua fierberea. Daca grisul este prea gros se mai poate adauga lapte fierbinte. Cand este gata fiert, se toarna in castronase, farfurioare sau intr-un castron. Se serveste garnisit cu sirop din zahar ars, sau cu dulceata (de visine, zmeura, capsuni, etc)
Desert - Budinca de gris
Un litru de lapte, 120-150 grame gris, 2 oua, 100 grame de zahar, mirodenii(zahar vanilat, coaja de lamaie rasa, coaja de portocala), 40 grame unt, pesmet, un praf de sare.
Se pune laptele la fiert, se adauga zaharul si mirodeniile. Cand incepe sa clocoteasca, se pune grisul,m in ploaie, amestecandu-se mereu, pentru a nu se face cocoloase. Cand grisul este fiert, se lasa sa se raceasca, dupa care se adauga galbenusurile si jumatate din cantitatea de unt si se amesteca bine, pana la obtinerea unei paste omogene. Se bat albusurile spuma si se adauga in oala cu grisul fiert. Se unge cu unt o forma de sticla termo-rezistenta, se tapeteaza cu pesmet si se toarna in ea compozitia din oala.
Se baga vasul in cuptor unde se lasa la foc potrivit 40-45 minute. Cand budinca este coapta, si rumenita, se scoate vasul din cuptor, se rastoarna budinca pe un platou rotund si se garniseste cu sirop de zahar ars, cu sirop de visine sau cu dulceata de visine.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu