Cremele cu sau fara gelatina si sodourile au la baza, oul, zaharul si laptele, sau alt lichid inlocuitor. Aceste preparate daca se fac la cald si fierb in clocote, se branzesc, oul fiind o substanta albuminoidal, care ;a temperature mari se coaguleaza. Pentru a inlatura acest neajuns, se vor prepara numai pe abur. Se executa mult mai repede si fara nici un risc. Preparatul se pune intr-o oala de tabla smaltuita cam de 2-3l. Oala se aseaza deasupra unui alt vas cu apa clocotita. Este bine daca se potriveste perfect ca un capac, ca sa nu permita aburului sa iasa. Oala trebuie sa intre in intregime in vas, numai marginile sa se sprijine pe gura lui.
Cand apa fierbe, aburul incalzeste oala in mod uniform si preparatul care trebuie amestecat continuu se va face in cateva minute. In felul acesta se prepara cremele, sodourile (10 minute). Cand crema se face gelatina, atunci se pune gelatina cu ½ ora inainte in laptele sau lichidul rece ca sa se dizolve si apoi se adauga la preparat. Gelatina este o substanta albuminoida, care in apa rece se dizolva si in apa fierbinte se coaguleaza. Daca se pune gelatina direct in apa fierbinte, fara sa fie muiata inainte in apa rece, se va intinde in firisoare ca un clei, care vor ramane suspendate in compozitie. Daca gelatina se inmoaie bine in tot lichidul rece, cu care se da apoi la cald, imediat se va topi si se va amesteca uniform in el.
La aceste preparate, este foarte important sa fie pregatit tot materialul de care este nevoie inainte, spre a se adauga repede la nevoie, pentru a nu lasa compozitia sa se gelatineze, inainte de a se pune in forma. Compozitia cu gelatina se amesteca continuu, pentru a nu avea timp sa se inchege. In cazul ca se incheaga, trebuie din nou incalzita sa se topeasca, lucru care nu se poate face daca se adauga albusurile sau frisca.
Cand cremele se prepara la cuptor, cum este crema de zahar ars, forma cu crema se pune in cuptorul bine incins intr-o tava cu apa rece. Apa din tava nu trebuie sa clocoteasca, deoarece va face sa fiarba si compozitia din forma, care se va taia (se branzeste), va deveni poroasa, nu alifioasa cum trebuie sa fie. Cand clocoteste apa se adauga cate ½ pahar de apa rece din 10 in 10 minute. Crema se tine la cuptor 30-40 de minute. Daca se rumeneste prea tare la suprafata, se reduce focul, sau se acopera cu hartie. Cand este gata, se trage putin spre usa cuptorului si se inclina putin forma intr-o parte. Daca se desprinde pana jos si nu se observa crema laptoasa, neinchegata, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca in vasul respectiv. Numai cand este bine racita se rastoarna pe farfuria de servit, astfel se imprastie. Este bine sa se faca chiar cu o z inainte si sa se dea la frigider, in forma in care a fost fiarta. Cand se serveste, se pune deasupra formei o farfurie cu marginea mai inalta si cu o miscare rapida se rastoarna, ca sa nu curga sosul format cu care se serveste.
In creme nu se pune faina, ele se incheaga numai cu ouale. Se va pune numai la acelea unde se indica in reteta. Multe din creme se servesc cu frisca. Frisca se cumpara batuta si indulcita de la cofetarie. In cazul cand se procura nebatuta, trebuie data la frigider 3-4 ore, sau chiar cu o zi inainte, sa se raceasca bine. Chiar daca ingheata nu dauneaza la batut. Frisca rece se bate mai repede. Se pune intr-un castron mai mare, ca sa nu sara stropi cand se bate; Cand este batuta tare ca o spuma de albus, se pune 100g zahar pudra si un plic zahar vanilat bine cernut, ca sa se amestece repede. Cantitatea de zahar nu trebuie depasita, deoarece o inmoaie. Se bate 5 minute sa se intareasca din nou. Frisca se bate numai pana cand este ca o spuma tare, nu mai mult, ca se face unt. Se da la frigider pana la intrebuintare, acoperita ca sa nu retina mirosuri de la alte mancaruri, pe care si le insuseste repede. Frisca batuta nu are voie sa inghete.
Cand se intrebuinteaza se pune partea de deasupra care este mai tare in cornet pentru ornat si restul de la fundul vasului care este mai moale se va pune in preparat. Cornetul din material plastic pentru ornat, trebuie sa aiba la capat un sprit crestat, cu care se vor face rozete sau dungi decorative.
vineri, 25 iunie 2010
Creme, inghetate, budinci dulci ..
Etichete:
budinca,
crema de iaurt,
crema de zahar ars,
cuptor,
frisca,
gelatina,
inghetata,
lapte,
mod de preparare,
retete de sezon,
sodou,
zahar vanilat
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu