vineri, 25 iunie 2010

Budinca de franzela cu fructe

Ingrediente:
150g franzela sau cozonac
1- ½ dl lapte
2 oua
50g unt
2 linguri zahar tos
1 lingurita gem de caise
1 lingura zeama de lamaie sau portocala
400g fructe: cirese, visine, capsuni, zmeura, 2 albusuri
200g zahar

Mod de preparare:

Franzela sau cozonacul se taie felii si se inmoaie cu laptele batut cu galbenusurile. Se zdrobeste apoi cu furculita si se adauga untul moale, gemul de caise. Albusurile se bat spuma tare se pune 2 linguri zahar tos, zeama si coaja de lamaie sau portocala. Se bat pana se intaresc din nou. Se amesteca cu franzela, usor ca la tort.

Se toarna intr-o forma de tort cu marginea detasabila, unsa cu unt sau margarina si tapetata cu pesmet. Se presara deasupra repede 300g fructe curatate de samburi, taiate felii (scurse de zeama) cu rom, zahar si presarate cu o lingura de gris. Se da la cuptorul bine incins sa se coaca circa 30 minute. Focul se mai reduce dupa ce se da la cuptor, sa nu se arda.

In acest timp albusurile se bate spuma tare, se adauga 200g zahar tos si se bate bine pana se intaresc. Se adauga apoi fructele care au mai ramas si se bat pana se intareste bine spuma (ca sa se bata mai repede se pune 100g zahar peste fructe cu o ora inainte sa se inmoaie). In albusuri se pune 100g zahar si cand albusul este tare, se adauga fructele cu zahar si se bat pana se intareste.

Cand se scoate din cuptor, se trece cu cutitul pe marginea formei, se desface marginea care este detasabila si se indeparteaza. Se unge repede pe margini cu albusul batut, cu ajutorul unui cutit iar albusul care ramane se intinde uniform deasupra, apoi se scot ciucuri cu varful unei lingurite.

Se lasa sa se usuce pana se raceste fara sa se mai dea la cuptor. Se serveste taiata ca tortul. Albusul va ramane moale ca o crema.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu